Skoči na vsebino

PGD Begunje

Spoštovane krajanke in krajani,

page3image866733280

na januarskem občnem zboru je v PGD Begunje prišlo do spremembe vodstva. Stari upravni odbor društva je zamenjal nov upravni odbor, prav tako pa je prišlo do zamenjave poveljnikov.Poveljnika Janeza Pavliča je nadomestil Rok Justin.

Novi poveljnik prihaja iz Begunj in je oče dveh otrok. Gasilec je že

od mladih let. Po gasilski izobrazbi je gasilski častnik I. stopnje z

opravljenimi številnimi usposabljanji in tečaji specialnosti. Zaveda se, da posameznikv gasilstvu težko deluje samostojno in da je najbolj pomembna ekipa, ki deluje kot eno. Kot je povedal že na občnem zboru: »Želim združiti energijo mladih z izkušnjami starejših za skupno dobro!« Želi, da se dobro delo preteklih let nadaljuje in šenadgradi. »Znanje, ki ga imajo starejši gasilci je potrebno prenesti na mlajše generacije. To nam bo uspelo z dobrim načrtom, ki se ga je potrebno držati, s spoštovanjem drug do drugega, poslušanjem različnih mnenj in marljivim delom. Vesel bi bil, če se operativna enota številčno poveča. Na tem mestu vabim neaktivne člane, da pridejo v gasilski dom, da se udeležijo kakšne vaje, da obnovimo znanje, ki ga imamo, da bomo skupaj lahko pomagali sokrajanom, ko bodo potrebovali našo pomoč.«

Glavni cilj za bližnjo prihodnost je posodobitev osebne zaščitne opreme gasilcev. V okviru finančnih sredstev, ki so na voljo, se bomo trudili kupiti zaščitne obleke ustrezne kakovosti, nove škornje in čelade z namenom, da zagotovimo varnost

gasilcev na intervencijah, vajah in delu v društvu. Veseli smo vsakega vašegaprispevka in se vam zanj zahvaljujemo.

Letošnje leto se je, kar se tiče intervencij, začelo zelo pestro, saj smo posredovali že na 10 dogodkih v domačem in širšem okolišu. Med intervencijami prevladujejo požariv naravi. Na drugem mestu so intervencije, ki zahtevajo tehnično posredovanje(poplave, podrta drevesa …). Enkrat je bila na zahtevo dežurnega zdravnika ob sumu na srčni infarkt aktivirana tudi ekipa prvih posredovalcev. Na vseh intervencijah dosedaj je v letošnjem letu skupaj sodelovalo 54 gasilcev, večina intervencij pa se je zgodila v dopoldanskem ali zgodnjem popoldanskem času.

Zavedamo se, da krajanke in krajani računate na nas, ko potrebujete pomoč gasilcev. In ravno to zavedanje nas žene, da veliko časa namenjamo izobraževanju in vajam. Naša posredovanja so vedno bolj zahtevna, vedno več je nevarnosti, ki jim moramo biti kos. Do aprila smo izvedli štiri društvene vaje, ki so vključevale vaje na temo zaščite dihal, samostojni nastop enote ob požaru na objektu in teme s področja temeljnih postopkov oživljanja in prve pomoči.

Naš požarni okoliš je za posredovanje zelo zahteven. Vse vasi so prepletene z ozkimi ulicami, hiše so blizu skupaj, dostopi za gasilska vozila so ponekod izjemno zahtevni,prostora je malo. Zavedamo se, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. In tukaj gasilci potrebujemo vašo pomoč. Potrebujemo objekte, na katerih bi lahko izvajaligasilske vaje. Če želite, da izvedemo gasilsko vajo na vašem objektu, pokličitepoveljnika, da se boste dogovorili o podrobnostih. Menimo, da imamo od takšnega sodelovanja korist lahko vsi. Gasilci z vajo pridobimo nove izkušnje in novo znanje,lastniki objektov pa lahko spoznate, kako bo potekalo reševanje, če bo (bog ne daj) šlo zares. K sodelovanju vabimo prav vse zainteresirane krajane in krajanke našega okoliša, ki bi želeli na tak način spoznati delo gasilcev ob blizu, pri vas doma.

page3image864971248
page3image864989168

Pri delu z mladino smo uspešni. Pohvalimo se lahko s številnimi mladimi člani, kiredno hodijo na vaje in tekmovanja. Otrok imamo preko 30, za njihovo znanje paskrbi 6 mentorjev. Veseli smo, da otroci na vaje hodijo z velikim navdušenjem in željo po novem znanju. Vsi skupaj se zelo zabavamo in učimo novih stvari, ki nam prav pridejo tudi v vsakdanjem življenju. Prvo letošnje tekmovanje je bilo občinsko tekmovanje v gasilskem kvizu v Lescah, kjer je naša mladina dosegla odlične rezultate. Kar 6 ekip se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, ki je bilo marca v Šenčurju. Ekipi mladink se je z odličnim 2. mestom uspelo uvrstiti na državno tekmovanje, ki je potekalo konec marca v Krškem. Dosegle so odlično 16. mesto. Po nekaj premora sezdaj že pripravljamo na občinsko tekmovanje v orientaciji, ki bo 25. maja na Lancovem. Vsi skupaj se že veselimo novega znanja in dobrih rezultatov. Obenem pa vse otroke, ki jih gasilstvo zanima in bi se nam želeli pridružiti vabimo, da nas pridete pogledat pred gasilski dom, kjer že pridno vadimo. Za bolj natančne podatke pa naj starši pokličejo predsednika ali poveljnika.

Ekipa članic A se je v zimskih večerih redno dobivala v gasilskem domu, kjer so sepripravljale na pokalno tekmovanje v spajanju sesalnega voda Gasilske zvezeGorenjske. Udeležile so vseh tekem, ki so potekale v različnih gasilskih domovih poGorenjskem. Bile so v Sovodnju, Komendi, Naklem, domačih Begunjah in na finalnemtekmovanju v Zalogu. Trud na vajah se je obrestoval, saj so redno posegale ponajvišjih mestih in v skupnem seštevku osvojile odlično 2. mesto.

page4image869765488

V sredini februarja smo sodelovali pri izzivu Radia Gorenc – »Vsemu bomo kos«, kjer so štirje radijski voditelji na predlog poslušalcev opravljali različne izzive. Radijska voditeljica, domačinka Urša Mlakar, je dobila prav poseben izziv – streljanje s curkomv tarčo. Ob njenem klicu smo ji takoj priskočili na pomoč gasilci iz Begunj. Organiziralismo pravi družabni dogodek, kjer se je gasilka Urša v zaščitni obleki spopadla z različnimi gasilskimi izzivi. Naša mladina ji je pripravila preizkus v vezanju vozlov inhitrem zvijanju gasilske cevi. Nato pa je zagorelo. Močan dim se je razširil čez celotno dvorišče gasilskega doma. Sledila je bliskovita akcija. Gasilsko vozilo z lučkami in sireno je pridrvelo na mesto požara. Gasilci so hitro in usklajeno položili cevovod, gasilka Urša pa je požar pogasila. Množica prisotnih ji je zaploskala, izziv »Vsemu bomo kos« je bil opravljen z odliko.

Starejši gasilci se srečujejo na rednih srečanjih v gasilskem domu. Poleg druženja se z veseljem spominjajo tudi časov, ko so sami aktivno pomagali sokrajanom. Na letošnjem občnem zboru smo z društvenim priznanjem in priznanjem za 70-letnodelo počastili našega častnega člana Nikolaja Legata, ki je glas Begunj ponesel tudi vsvet.

K sodelovanju vabimo tudi zainteresirane krajane in krajanke našega okoliša, ki bi se nam želeli pridružiti ali spoznati delo gasilcev. Sprehodite se mimo gasilskega doma. Ko so vrata odprta, pridite in lahko rečemo besedo ali dve. Naše delo lahko spremljate tudi na internetu. Obiščite našo spletno stran in Facebook stran ter si oglejte fotografije našega dela.

Če boste od nas potrebovali kakršnokoli informacijo, smo za vas dosegljivi nanaslednjih telefonskih številkah:

– Klemen Štefelin – predsednik – 041 937 658
– Rok Justin – poveljnik – 051 346 709
– Janez Pavlič – namestnik poveljnika – 041 350 488

– Žan Legat – podpoveljnik – 041 626 442

– Denis Ambrožič – izposoja miz in klopi – 031 404 497

page4image869766144

Ko pa nas potrebujete, pokličite številko 112. Saj veste! Pridemo tudi na dom.

page4image869773632
page4image869773888

Vaši gasilci in gasilke


Skip to content